Naleśniki jaglane z korzennym serkiem dyniowym i karmelizowanymi jabłkami

Dorota
Śniadania
20.11.2018 20:29
Naleśniki jaglane z korzennym serkiem dyniowym i karmelizowanymi jabłkami

Z uwagi na to, że ostatnio pogoda w Polsce zmienia się co dzień, a nawet co godzinę czy minutę, postanowiłam wykorzystać mój nastrój jesienny – zmiksowałam upieczony miąższ z dyni piżmowej z serkiem wiejskim i przyprawami korzennymi i obficie nadziałam tym musem naleśniki. Składniki (7-10 sztuk): Naleśniki: 1 szkl mąki jaglanej 1/5 szkl mąki tapioki 2 jaja 1 szkl mleka lub mleka roślinnego 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego Przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa * aby zrobić puree z dyni, wydrąż ją i upiecz do miękkości Do podania: 1 jabłko orzechy ziemne 2 łyżki miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Dodatek tapioki sprawdził się też w tych naleśnikach z masłem migdałowym! Szeroki wybór tzw. superfood, które możecie wykorzystać do Waszych bezglutenowych i pełnych minerałów potraw możecie znaleźć np. tutaj Dodałam do nich trochę mąki z tapioki, żeby nadać im więcej elastyczności i to był strzał w dziesiątkę! Smażyć na teflonowej, suchej i rozgrzanej patelni ok. 1-2 minuty z każdej strony. Jabłko pokroić w kostkę, usmażyć chwilkę na oliwie z oliwek lub maśle. Tym razem padło na tradycyjne naleśniki – ale w nie takiej tradycyjnej wersji. A może wolicie naleśniki z innej mąki?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/nalesniki-jaglane-z-korzennym-serkiem-dyniowym-i-karmelizowanymi-jablkami/