Kiszona kapusta - przepis

Magdalena
Przetwory
11.11.2018 20:26
Kiszona kapusta - przepis

Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty) - 10 kg kapusty poszatkowanej - 25 dag soli - 2 dag kminku (można pominąć, ale polecam dodać) - około 0,5 kg marchwi - kilka liści laurowych - kilka ziaren ziela angielskiego - kamienny garnek – do nabycia w sklepie Zagroda Uwaga! Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. W pierwszych dniach kiszenia należy odgazować naszą kapustę – robimy otwór w kapuście za pomocą dużej drewnianej łyżki. Po 2-3 dniach kapustę można wynieść w chłodne miejsce w celu dalszego kiszenia. Kod rabatowy 5% na garnki i kamienie w sklepie Zagroda Wystarczy wpisać hasło: okruszki7 Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i wsypujemy do dużej miski, dodajemy starą marchew, całość sypiemy solą i kminkiem. Kiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki (tutaj), który nabyłam w sklepie Zagroda. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Garnek z kapustą stawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 dni. Należy zwracać uwagę w okresie kiszenia, jak i przechowywania, aby kapusta była zawsze pokryta sokiem. Dziś przyszedł czas na przepis na domową kiszoną kapustę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kiszona-kapusta-przepis/