Kiszona kapusta zasmażana - świetny dodatek do obiadu!

Helka
Obiad
09.11.2018 17:09
Kiszona kapusta zasmażana - świetny dodatek do obiadu!

Kiszona kapusta zasmażana – Składniki: ok. 1 kg kapusty kiszonej ok. 1 litr wrzątku 2 średnie cebule – ok. 150g 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżka cukru (lub nieco mniej do smaku) pół łyżeczki soli 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 Następnie dodać łyżkę cukru, pół łyżeczki soli, 5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Kapustę wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem na tyle, by cała kapusta była przykryta wodą (u mnie było to około litra wrzątku). Doprowadzić całość do wrzenia, a następnie zmniejszyć na mały płomień i gotować przez ok. 45-60 minut (do czasu aż kapusta zmięknie). Następnie dodać 2 chochelki wody z garnka z gotującą się kapustą. Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Gorąco polecam także przepisy na młodą kapustę, zwłaszcza pyszna jest młoda kapusta zasmażana. Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną: Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Niektórzy do kapusty kiszonej zasmażanej dodają również kminek, lecz ja go pomijam z tego względu, że Mąż za bardzo go nie lubi ;)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/11/09/kiszona-kapusta-zasmazana/