Krupnik – prosto i pysznie

Magdalena
Obiad
21.10.2018 0:52
Krupnik – prosto i pysznie

Polecam produkty od PZZ Białystok Składniki: (na około 2,5 l zupy) 2 listy zimnej wody 2 marchewki 2 pietruszki korzeń 1/2 małego selera (korzeń) 1 mała cebula 4 ziemniaki opcjonalnie 2 suszone grzybki (ja dziś nie dodałam) około 250 g mięsa z kością (u mnie najczęściej udko z kurczaka) 2 małe liście laurowe lub 1 duży 4 kulki czarnego pieprzu 3 kulki ziela angielskiego około 90-100 g kaszy jęczmiennej (tak z 3/4 szklanki, ilość zależy od tego jak gęsty lubicie krupnik) U mnie kasza z PZZ Białystok dodatkowo 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub drobniutko posiekany koperek (w ciut mniejszej ilości, aby nie zdominował smaku), opcjonalnie suszony koperek* sól i pierz do smaku *u mnie koperek, mój syn po prostu nie lubi pietruszki Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą. Marchew można również pokroić (w mniejsza kostkę, tak podaję ją u nas) lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane ziemniaki i marchewkę dodaję do wywaru z kaszą, mieszam i dalej gotuję na małym ogniu pod przykryciem (aż ziemniaki będą miękkie). W międzyczasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę (jej wielkość zależy od waszych upodobań, ja kroję w taką jaką lubią moje dzieci). Na koniec do zupy dodaję drobniutko posiekaną zieleninę (u mnie koperek, ale możecie dodać zieloną pietruszkę). W między czasie na sicie płuczemy 2-3 razy kaszę w zimnej wodzie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ta zupa jest jedną z ulubionych. Oczywiście na wstępie już zaznaczę, że nie jest to tradycyjny przepis na krupnik. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (kasza powinna być już praktycznie gotowa). Ja często po przestudzeniu dodaję do zupy korzenie pietruszki (kroję je drobno, gdy lekko przestygną). Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/krupnik-prosto-i-pysznie/