Sezamowiec

Pati
Ciasta
06.10.2018 16:08
Sezamowiec

Sezamowiec Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (kostka) 2,5 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa kajmakowa: 125 g margaryny 500 g kajmaku 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 200 g sezamu (u mnie Helio) 2,5 szklanki śmietany kremówki 1 opakowanie mix-u/fix-u do śmietany Wymiary dwie formy po 30 x 26 cm. Najpierw sezam podprażamy chwilkę na suchej patelni. Cały czas go mieszamy, żeby się nie przypalił, a gotowy od razu przesypujemy do miski do ostudzenia (jeśli zostawimy go na gorącej patelce może się spalić). Jedno z ciast układamy bezą do góry, później smarujemy je całą masą kajmakową i przykrywamy ją drugim blatem ciasta bezą do dołu. Moim zadaniem, idealne na jesienny weekend z kubkiem kawy w ręku, kiedy pogoda nie do końca nam sprzyja. Podpieczone i gorące kruche ciasta smarujemy bezą i posypujemy sezamem (trochę sezamu zostawiamy do posypania cista, około 2 łyżki). Wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 15 minut. Kontynuujemy pieczenie w 160°C przez około godzinę, beza ma ładnie się wysuszyć i zbrązowieć. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix/mix do śmietany. Dzielimy je na pół i wyklejamy nim dwie, wyłożone papierem do pieczenia formy. Następnie dodajemy do niej pozostałe 50 g kajmaku i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kiedy ciasta się pieką robimy bezę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie ubijamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/sezamowiec