Ozdobny biszkopt ;)

Ewelina
08.08.2013 18:02
Ozdobny biszkopt ;)

Przepis

Biszkopt

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

1,5 łyżki kakao

Krem

750 ml śmietany 36%

8 łyżek cukru pudru

3 łyżki żelatyny

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.Dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao.

Za pomocą szprycy do tortów robimy zebrę z białej masy, a następnie łyżką uzupełniamy ciemną masą wolne miejsca. Tak przygotowany biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ciasto należy robić na jak największej blaszce lub na blaszce z piekarnika.

Na upieczone ciasto kładziemy ściereczkę, przekładamy ze ściereczką do góry dnem i przy pomocy wałka zwijamy wzdłuż dłuższej strony.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, ubijamy śmietanę z cukrem i na koniec dodajemy żelatynę.

Rozkładamy równomiernie śmietanę, dodajemy np banana i ponownie zwijamy.

Posypujemy wierzch cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną