Pavlova z figami

Desery
02.10.2018 11:51
Pavlova z figami

Składniki: Beza* – 4 białka – 200g cukru – szczypta soli Masa – 125 ml śmietany 30% lub 35% – 125 serka mascarpone – 1 łyżka cukru – 3 figi – 3 łyżki płynnego miodu – 1 łyżeczka soku z cytryny – ziarenka wyłuskane z 1 laski wanili Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut, aż beza porządnie się wysuszy. Polewamy sosem ( łuski wanili wymieszane z miodem i łyżeczką soku z cytryny) . Masę wykładamy na bezę i układamy na niej przekrojone na ćwiartki figi. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy łyżkę cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/pavlova-z-figami/