Sos słodko kwaśny wekowany na zimę

Judyta
Przetwory
25.09.2018 12:20
Sos słodko kwaśny wekowany na zimę

Lista zakupów: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchwi 2 łyżki soli 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg żółtej papryki 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 2 łyżki musztardy 2 łyżki zmielonej słodkiej papryki 1/3 łyżki przyprawy chili 1/2 łyżki przyprawy curry 10 ząbków czosnku 1/2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Słoiki z nakrętkami czyste i wyparzone Przygotowanie: Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie, krótkie paski Marchew, cebulę i pomidory włożyć do garnka podlać wodą (nie za dużo), dodać sól i gotować ok. 45 min. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, musztardę, słodką paprykę, curry, chili, ocet, cukier Całość gotować ok. 30 min., mieszając by sos nie przywarł i się nie przypalił Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku z ananasa, dodać do sosu cały czas mieszając by nie powstały grudki i chwilkę jeszcze pogotować. Taki sos warto mieć pod ręką np. gdy nie zdążycie zrobić zakupów, a trzeba coś szybko wymyślić na obiad. Nie mogę się powstrzymać, żeby nie pokazać Wam jak wygląda przepis w oryginale. Oczywiście możemy kupić gotowe sosy i trzymać je na wszelki wypadek, ale taki sos własnej roboty, to zupełnie inny smak, no i wiecie co do niego włożyłyśmy. Paprykę wydrążyć, umyć, pokroić w paski, dodać do warzyw i gotować 15-20 min

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://myslipotarganej.pl/sos-slodko-kwasny-wekowany-na-zime/