Bliny z łososiem i śmietaną

Zjem
Obiad
23.09.2018 15:23
Bliny z łososiem i śmietaną

Składniki na obiad dla 4 osobowej rodziny: 200g mąki pszennej/orkiszowej 200g mąki gryczanej*, 20g świeżych drożdży lub 5 g suchych instant, 2 jajka, 1 łyżka cukru/syropu klonowego ok 750 ml mleka, 300g stopionego masła, szczypta soli tłuszcz do smażenia do obłożenia: 1 kubek gęstej śmietany i 300 g wędzonego łososia w plastrach Przygotowanie: Mąki przesiewamy, 1/2 l mleka delikatnie podgrzewamy z solą i słodziwem, następnie dodajemy drożdże i całość mieszamy. Bliny z łososiem i śmietaną – a może jeszcze z czymś innym? Bliny najsmaczniejsze są na ciepło – triki, aby nie ostygły: Ja usmażone bliny odkładam na ciepły talerz, który stoi na garnku z gorącą wodą. Jeśli unikasz białego cukru, to możesz z powodzeniem go wymieć na syrop klonowy lub z agawy. Zamiast zwykłej mąki pszennej można dać orkiszową typ 750 – jest mniej kaloryczna, ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, a do tego ma w sobie więcej białka, niż tradycyjna mąka pszenna. Racuszki z rabarbarem – również na słodko 🙂 Po tym czasie smażmy bliny z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepłe na stół z kleksem śmietany i łososiem. Ciasto przykryjmy ściereczkę i odstawmy do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Nasze bliny są na drożdżach, a one lubią słodkie:) Są pyszne, sycące i można je serwować na wiele sposobów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto nalewajmy na grubość maksymalnie 1/2 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjem-cie.pl/bliny-z-lososiem-i-smietana/