Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonowo-migdałową kruszonką

Anna
Ciasta
23.09.2018 10:20
Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonowo-migdałową kruszonką

Polecam! - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do ciasta drożdżowego), - 1/2 szklanki cukru, - 4 jajka, - 1 szklanka oleju, - 3/4 szklanki letniego mleka, - 50 g świeżych drożdży (1/2 kostki), - szczypta soli - ok. 1 kg śliwek. Kruszonka: - ok. 70 g zimnego masła, - 3/4 szklanki mąki, - 1/3 szklanki cukru drobnoziarnistego (do wypieków), - 1 czubata łyżeczka cynamonu, - 3 łyżki mąki migdałowej (zmielone migdały)+ ew. garść płatków migdałowych. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki, rozdrabniamy w rękach ew. zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Najpierw robimy z niego drobną kruszonkę, a gdy masło będzie topnieć w rękach, tworzymy z niego kulę. Ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję pokrojone na ćwiartki śliwki. Ciasto możemy włożyć na jakieś 15 min. do lodówki, będzie lepiej się kruszyć. Ciasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Miskę przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2018/09/placek-drozdzowy-ze-sliwkami-i.html