KOTLETY Z KASZY QUINOA Z FETĄ I SZPINAKIEM

Obiad
17.09.2018 7:10
KOTLETY Z KASZY QUINOA Z FETĄ I SZPINAKIEM

- Sos: - 300 ml jogurtu greckiego - 1 ogórek - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżki posiekanego koperku - sól, pieprz - Kotleciki: - 1 szklanka kaszy quinoa - 1 duża cebula posiekana - 2 ząbki czosnku drobno posiekane - 250 g szpinaku - 2 jajka - 150 gr pokruszonej fety - po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku - starta skórka z połowy cytryny - 5 łyżek kaszki kukurydzianej (plus do obtaczania kotlecików) - sól, pieprz - oliwa lub olej do smażenia - Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją. Jeżeli chodzi o to natomiast z czym ją się je“ to tak jak w przypadku innych kasz można ją stosować jako dodatek do dania głównego, świetnie sprawdza się w sałatkach, daniach jednogarnkowych, zapiekankach, a także deserach- ale ja chyba najbardziej lubię robić z niej kotleciki. Dziś dzielę się więc przepisem na kotlety z kaszy quinoa z dodatkiem szpinaku i sera feta, do których świetnie pasuje sos jogurtowy z dodatkiem ogórka. Odsączyć jeżeli trzeba i ostudzić. - Zrobić sos: zetrzeć ogórek, odcisnąć na sitku z wody, zmieszać z jogurtem,koperkiem i sokiem z cytryny. W związku z tym razem z gotowaniem kaszy, czekaniem aż przestygnie, a potem aż masa stężeje, przygotowanie tych kotletów robi się dość czasochłonne. Najlepszym rozwiązaniem jest więc przygotować masę do kotlecików dnia poprzedniego, albo rano – stanie w lodówce na pewno jej nie zaszkodzi a dzięki temu samo usmażenie kotletów, np na szybką kolację, zajmie Wam ok 15 minut (lub więcej w zależności od wielkości patelni). I jedna uwaga organizacyjna – z takimi kotlecikami jest zwykle tak, że masa musi stężeć dobrze w lodówce (inaczej może być trudno formować kotlety, lub będą się rozpadać na patelni). - Smażyć na oliwie, na dość małym ogniu aż będą ładnie rumiane - po ok 5-7 minut z każdej strony. To kasza idealna dla dzieci (lekkostrawna, nieuczulająca, stymuluje hormony wzrostu) dla matek karmiących (wspomaga wytwarzanie pokarmu), dla osób odchudzających się (białko pomaga spalać tłuszcz) oraz w ogóle i absolutnie dla wszystkich bo jest superzdrowa. Na szczęście zjadła cały kotlet (ale bez sosu, z pomidorem) więc pierwsze spotkanie udane. Robiąc te kotleciki, obawiałam się czy posmakuję one Emilce, miało to być bowiem jej pierwsze spotkanie z tą kaszą. - W misce zmieszać kaszę, szpinak, jajka, fetę, zioła, skórkę z cytryny i kaszkę kukurydzianą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2014/09/kotlety-kaszy-quinoa-feta-szpinakiem/