PONIEDZIAŁEK: MINESTRONE AL PESTO

Agnieszka
Zupy
10.09.2018 7:46
PONIEDZIAŁEK: MINESTRONE AL PESTO

Składniki: - 2 łyżki oliwy - 1 mała cebula - 1 mała cukinia zielona - 1 mała cukinia żółta - Garść fasolki szparagowej - 1 puszka białej fasolki - Garść drobnego makaronu - 2 dojrzałe pomidory - 3 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 łyżeczka przecieru pomidorowego - ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) - Sól i pieprz Pesto - 1 ząbek czosnku - Mały pęczek bazylii - Mały pęczek pietruszki - 1/3 szklanki oliwy - ¼ szklanki tartego parmezanu - ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, pokrój w ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Skoro o makaronie mowa, jeśli robicie zupę na zapas, np. żeby zabrać do pracy, makaron lepiej ugotować i przechowywać osobno, żeby nie wypił całego bulionu z minestrone. Zupy dzielą się na długo i wolno gotowane oraz na zrobione na szybko. Piękne w tym daniu jest to, że nie ma jednego przepisu, czy zestawu składników jakie powinno zawierać. Zupa ma starożytne korzenie, pochodzi z czasów, kiedy Rzym był małą, biedą wioską, zagubioną gdzieś w środkowych Włoszech. Pokrój cukinie w kostkę, a fasolkę szparagową w mniejsze kawałki. Liczba porcji: 2 Minestrone to lekka, warzywną zupa od włoskiego minestra – zupa oraz minestrare – podawać. Po prostu to jedna z tych potraw robionych z tego co jest pod ręką. Jeśli chodzi o skład to najczęściej można w zupie znaleźć marchew, seler naciowy, fasolę i pomidory. Rozgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu o grubym dnie. Jest cukinia i fasolka szparagowa, które potrzebują kilku minut, żeby być al dente. W zupie nie ma marchewki, wymagającej dłuższego gotowania. Bogate w smak sezonowe warzywa naprawdę nie potrzebują długiego pichcenia. Ten lekki bulion warzywny gotowy jest mniej więcej w pół godziny. Minestrone zaliczane jest do dań cucina povera – kuchni biedaków, potraw robionych naprędce, niewyszukanych i zdrowych. Przesmaż chwilę, następnie włóż do rondla łyżeczkę przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach. Możecie je zrobić w większej ilości, szczelnie zamknąć i wykorzystać jako dodatek do makaronu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-minestrone-al-pesto/