Pizza z mąki razowej

Krzysztof
Przepisy
28.05.2014 8:42
Pizza z mąki razowej

Przepis

Skład.

Ciasto:

15 dag mąki pszennej

15 dag maki razowej

5 dag drożdży świeżych

3/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta cukru

Sos pomidorowy:

pomidory z puszki

3 ząbki czosnku

pół cebuli

łyżka ziół prowansalskich

sól i cukier do smaku

Dodatki:

ser żółty

pieczarki

papryka czerwona

oliwki

rukola

cebula

szynka

pomidorki koktajlowe

kukurydza

Sos czosnkowy:

100ml jogurtu naturalnego

100ml śmietany 16-18%

3 ząbki czosnku

Zaczynamy.

Maki mieszamy ze sobą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, redukujemy sos, dodajemy zioła prowansalskie, na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je na kształt pizzy, smarujemy sosem i wykładamy dowolnie pokrojone dodatki (oprócz rukoli i sera). Pieczemy w temp. 200C około 15 minut, gdy pizza lekko zacznie się rumienić posypujemy ją serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut.

W tym czasie można przygotować sos czosnkowy: mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.

Po upieczeniu posypujemy pizzę rukolą i polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego :-)!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną