Domowy chicker

Ewelina
Obiad
28.05.2014 8:39
Domowy chicker

Przepis

Składniki na 8 sztuk:

Podwójna pierś z kurczaka

Bułka tarta

Mąka

2 jajka

Ok. szklanka mleka

Sól

Pieprz

½ sałaty lodowej

3 łyżki majonezu

3 łyżki musztardy sarepskiej

Olej do smażenia

8 bułek do hamburgerów

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić na 8 kotlecików. Posolić i popieprzyć. Zalać mlekiem tak, aby płyn był ponad mięsem. Wstawić do lodówki na około godzinę.

Następnie jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Kotleta najpierw obtoczyć w mące, potem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.

Sos: w proporcji 1:1 wymieszać majonez i musztardę za pomocą trzepaczki.

Bułki przekroić, na dolnej połówce ułożyć trochę sałaty, na to usmażonego kotleta. Górę posmarować sosem i zamknąć drugą połówką bułki. Możecie go podać dodatkowo z porcją frytek.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną