Lasagne bolognese

Karol
Obiad
10.08.2018 9:07
Lasagne bolognese

Łącznie: 1 godz. 15 min. Lasagne bolognese Potrzebne składniki 200 g makaronu na lasagne 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 500 g pomidorów (dojrzałych lub pomidorów z puszki) 100 g oliwy z oliwek 300 g parmezanu (proporcje zależne od preferencji) oregano (tymianek (suszone)) świeża bazylia sól Sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól (pieprz) Lasagne bolognese wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezanu czyli klasyczne, włoskie lasagne bolognese. Na zdjęciu jak widzicie posypane świeżym parmezanem a nie zapieczone z gruba warstwą na wierzchu. Moja piękniejsza połowa siedzi już ponad miesiąc w tym kraju, więc gotuję takie dania by być chociaż brzuchem bliżej i wczuć się w klimat. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podsmażamy na patelni, na oliwie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser jest i tak w środku, a o wiele wyraźniejszy smak ma bez zapiekania. Ale to juz jako opcja tylko, możecie wypróbować i tak i tak, posypując tylko część. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie resztą tartego parmezanu. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając ok. 5 min, do zgęstnienia. I tak w kółko do końca płatów makaronu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/lasagne-bolognese/