Kurczak tikka masala – prosty przepis

Aleksandra
Obiad
08.08.2018 20:12
Kurczak tikka masala – prosty przepis

Całkowity czas10 godzin 9 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE) 500 g piersi z kurczaka 150 g jogurtu naturalnego, gęstego 400 g pomidorów z puszki/przecieru pomidorowego 2 cm startego imbiru 1 limonka/cytryna 2 ząbki czosnku 70 g mleczka kokosowego 1 cebula masło/oliwa garść płatków migdałów 50 g ryżu do podania natka pietruszki przyprawy: chili pieprz cayenne, papryka słodka, kolendra nasiona i liście, curry, garam masala, sól, pieprz INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili (pół łyżeczki), papryka słodka, curry, kolendra (łyżeczka), garam masala (2 łyżeczki). Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE) 500 g piersi z kurczaka 150 g jogurtu naturalnego, gęstego 400 g pomidorów z puszki/przecieru pomidorowego 2 cm startego imbiru 1 limonka/cytryna 2 ząbki czosnku 70 g mleczka kokosowego 1 cebula masło/oliwa garść płatków migdałów 50 g ryżu do podania natka pietruszki przyprawy: chili pieprz cayenne, papryka słodka, kolendra nasiona i liście, curry, garam masala, sól, pieprz Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili (pół łyżeczki), papryka słodka, curry, kolendra (łyżeczka), garam masala (2 łyżeczki). Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie pomidorów i cebuli z dodatkiem orientalnych przypraw z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom (nie tylko) indyjskich smaków. Możecie ją kupić w wielu sklepach z żywnością orientalną, delikatesach czy internecie, ale w razie problemów postarajcie się uzupełnić danie takimi przyprawami jak kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne czy gałka muszkatołowa. Dopraw ponownie chili, kolendrą,, garam masala i imbirem (wszystko po ok. łyżeczce) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki. Dopraw ponownie chili, kolendrą,, garam masala i imbirem (wszystko po ok. łyżeczce) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki. Wstaw do zamarynowania na min. 30 minut do lodówki 2 W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek, następnie podsmaż je na maśle. Wstaw do zamarynowania na min. 30 minut do lodówki 2 W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek, następnie podsmaż je na maśle. Dodaj jogurt naturalny, dokładnie wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny lub limonki. Dodaj jogurt naturalny, dokładnie wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny lub limonki. 3 Zamarynowanego kurczaka usmaż na średnim ogniu, następnie dodaj pomidory/przecier i wszystko podduś.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/kurczak-tikka-masala/