Brzoskwinie w syropie (do słoików)

Julianna
Przetwory
07.08.2018 22:06
Brzoskwinie w syropie (do słoików)

Brzoskwinie w syropieSkładniki (na 6 słoików 700ml): 3kg brzoskwiń 4 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 cytryna (lub ok 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego) Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestki. Dodać sok z cytryny lub kwasek do smaku. Gorącym syropem zalać brzoskwinie w słoikach, zakręcić, pasteryzować na mokro przez 7 minut (czas liczony od momentu zagotowania wody w garnku). Roboty przy nich niewiele, także warto wykorzystać okazję i zrobić zapasy, bo nawet jeśli nie macie swojego drzewka, to cena na targu w tym roku też jest bardzo korzystna:) Z tych bardziej dojrzałych skórka schodzi bez problemu, natomiast te twardsze należy włożyć na ok 30 sekund do gorącej wody i następnie ściągnąć skórkę (jak w przypadku pomidorów). Przydadzą się do deserów w zimie i nie będę musiała kupować w puszce. Następnie słoiki wyjąć, ostudzić, przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2018/08/brzoskwinie-w-syropie-do-soikow.html