Zupa krem z grillowanej cukinii

Ewelina
Zupy
26.05.2014 21:23
Zupa krem z grillowanej cukinii

Przepis

Kremowa, aksamitna zupa krem z grillowanej cukinii – bez dodatku śmietany ;) Błyskawiczna i pyszna! Nic dodać, nic ująć ;)

Składniki: ( na 2 porcje):

1 duża cukinia

2 cebule czosnkowe

mały ząbek czosnku

3-4 szklanki bulionu warzywnego

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta kurkumy

śmietankowy serek topiony

kilka łyżek oleju rzepakowego

3-4 łyżki masła

Wykonanie:

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Umieszczamy je w misce, polewamy olejem rzepakowym, dodajemy sól i pieprz oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Mieszamy wszystko razem i grillujemy na patelni grillowej, 5-7 minut. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy grillowaną cukinię, smażymy jeszcze kilka minut razem, następnie dodajemy bulion oraz serek topiony i gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy zupę i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kurkumy. Serwujemy z grzankami (kromki chleba pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle) i natką pietruszki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną