ŚRODA: MAKARON LO MEIN W 15 MINUT

Agnieszka
Makarony
01.08.2018 7:37
ŚRODA: MAKARON LO MEIN W 15 MINUT

Sos 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron (w nieosolonej wodzie) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liczba porcji: 2 W polskich sklepach półki z towarami azjatyckimi specjalnie obciążone nie są, nie ma też u nas specjalistycznych sklepów z produktami z Azji, jakie można spotkać w wielu zachodnich miastach, pełne egzotycznych zapachów. Składniki: 1/2 opakowania makaronu (lo mein, linguini albo spaghetti) 2 marchewki 1 średniej wielkości cukinia 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 mała cebula lub szczypior: zielona i biała część 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki nasion sezamu Przed laty na wielkim targowisku na miejscu obecnego stadionu narodowego można było kupić wyroby z dalekiego wschodu i popróbować autentycznej kuchni, prowadzonej przez Wietnamczyków. Poza tym można samemu zrobić w domu chińskie dania, które, jak to w kuchni typu street food, są bardzo proste do zrobienia. Oferują przygotowywane na miejscu, w kilka minut dania, zazwyczaj zabierane na wynos. Marchewki, cukinię i paprykę pokrój w cienkie plastry lub przy pomocy wycinarki pokrój w warzywne spaghetti. W lo mein w roli składników może wystąpić dosłownie każde warzywo jakie macie pod ręka. Chow mein podsmaża się jeszcze chwilę w woku lub na patelni. Taki jest makaron lo meine – nazwa brzmi obco, ale to zwykły makaron jajeczny, który można zastąpić makaronem linguini albo spaghetti. To bardzo dziwne, bo bary z szybką azjatycką kuchnią są trwałym elementem kulinarnego pejzażu na całym świecie. Przyjdzie moment, że i u nas bary z prawdziwą chińszczyzną pojawią się na ulicach. Makaron może występować w wersji wegetariańskiej, ale można do niego dodać kurczaka, albo krewetki. Chińskie, czy raczej wietnamskie restauracje niestety zazwyczaj niewiele mają wspólnego z prawdziwą azjatycką kuchnią, bo są skrojone pod nasze, polskie gusta. Wlej do słoika 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, łyżeczkę cukru i łyżeczkę sosu sriracha. Super vege makaron do zrobienia z warzyw, które masz w lodówce. Włóż na patelnię makaron i wymieszaj z warzywami. Różnica między nimi polega w zasadzie na sposobie przygotowania. Powszechnie dostępny jest makaron chow mein, czyli makaron smażony, używany do dań typu stir fry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-makaron-lo-mein-w-15-minut/