Drożdżówki z budyniem

Ewelina
26.05.2014 20:57
Drożdżówki z budyniem

Przepis

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1/4 kostki masła (roztopionego)

szczypta soli

1 jajko

2 żółtka

1/2 szklanki cukru

kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego

garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

3 - 4 dag świeżych drożdży

Nadzienie:

2 budynie waniliowe

800 ml mleka

1 łyżka masła

3 łyżki cukru

po 6 sztuk suszonych moreli i śliwek

garść rodzynek

1/2 czekolady deserowej lub mlecznej

1. To ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przyrządzenia, na wstępnie napiszę, że nie może się nie udać :) Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy skórkę, jajka, masło i olejek. Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe (nie może nas parzyć) i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie wlewamy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy lub wyrabiamy rękoma i zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.

Taka mała ciekawostka: Użyłam dzisiaj 2 jajek, ponieważ jedno z nich miało podwójne żółtko. Zrobiłam zdjęcie, żeby porównać jajko swojskie do sklepowego. Waga się waha ogromnie, jajko swojskie jest

2 x większe :) Wagowo to 104 g : 55 g

2. Z mleka na budyń odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się już podnosi, wlewamy do niego budyń i gotujemy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Na samym końcu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.

3. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.

4. Gdy ciasto jest już bardzo ładnie wyrośnięte, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i krótko przerabiamy. Wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką lub miseczką drożdżówki, a ich środek spłaszczamy np. szklanką. Układamy na blaszce do pieczenia (może być ciasno), napełniamy budyniem i posypujemy bakaliami. Pieczemy w 180*C przez ok 20 minut (czas się może wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości i grubości drożdżówek).

5. Gotowe, wystudzone drożdżówki polewamy roztopioną czekoladą.