Chłodnik litewski z botwinki – w sam raz na upały

Judyta
Obiad
24.07.2018 7:58
Chłodnik litewski z botwinki – w sam raz na upały

Gdy buraczki zmiękną, dodać kwasek, lub sok z cytryny Wyłączyć gaz i zostawić do wystygnięcia Ogórki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, lub drobno posiekać Rzodkiewki drobno pokroić Koperek drobno pokroić Ząbek czosnku zgnieść, lub drobniutko posiekać Gdy wywar z botwinką przestygnie dodać powyższe składniki i połączyć z jogurtem (kefirem, maślanką) Czas całkowity: 40 min. Chłodnik litewski z botwinki Mój przepis na: Składniki: 2 pęczki botwinki 2 świeże ogórki kilka rzodkiewek 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku 4 jajka 0,7 l jogurt naturalny (lub kefir, lub maślanka) sól, cukier (do smaku) kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny) Posypać koperkiem Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo pokrojonym na ćwiartki i ułożonym na talerzu z chłodnikiem. W taki czas nikt chyba nie ma ochoty na gorące ciężkie dania, a pyszny chłodnik na obiad wydaje się być idealnym rozwiązaniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://myslipotarganej.pl/chlodnik-litewski-z-botwinki-w-sam-raz-na-upaly/