DEKADENCKIE CZEKOLADOWE CIASTO Z BURACZKOWE

Agnieszka
Ciasta
22.07.2018 8:28
DEKADENCKIE CZEKOLADOWE CIASTO Z BURACZKOWE

Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Składniki: 250 g (około 2 szklanki, czyi 2 średniej wielkości bulwy) tartych buraczków 100 g (2/3 szklanki) oleju słonecznikowego 125 ml (1/2 szklanki) miodu 50 g (1/2 tabliczki) czekolady 70 proc. połamanej na kawałki 3 jajka 375 g (1 ½ szklaki) mąki 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Olej do posmarowania formy do pieczenia 2 szklanki malin Przygotowanie: Krok 1 I tu uwaga: możecie buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki, podczas pieczenia rozpadnie się i tylko od czasu do czasu natraficie na mały warkoczyk z buraczka:) Według nas ciasto z buraczków z dodatkiem malin (nie ma ich w oryginalnym przepisie) W ogóle buraczek w tym cieście zachowuje się niesamowicie: oddaje mu swoją słodycz oraz lekko ziemisty posmak, który wspaniale łączy się z kakao i czekoladą, dodaje mu wilgotności i tekstury. Naszym zdaniem ciasto z buraczków jest idealne na weekend, do zrobienia wieczorem, albo w sobotni lub niedzielny poranek jeszcze przed śniadaniem. W oryginalnym przepisie czas pieczenia ciasta wynosi 25 minut, nasze doświadczenie jest takie, że to za mało – ciasto jest za miękkie a co gorsza, buraczki są właściwie surowe. Krok 2 W misie połącz suche składniki: 1 ½ szklanki mąki, 5 łyżek kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto obejdzie się też bez dodatkowych aromatów, łyżeczka ekstraktu z wanilii bynajmniej mu nie zaszkodzi. Czekoladowe ciasto z tartymi buraczkami w 100 proc. spełnia tę definicję, bo jest bajecznie proste do zrobienia. Idealne ciasto na weekend Ciasto, oprócz buraczków, może spokojnie obejść się bez innych dodatków. Podawaj ciasto z buraczków z gęstym jogurtem greckim. Wystarczy w rondlu połączyć mokre składniki, w misie wymieszać suche, połączyć jedne z drugimi i gotowe. Bajecznie prosty przepis na absolutnie bajkowe ciasto z buraczków. Choć burak odgrywa w nim pierwszorzędną rolę to, jak dobry aktor, nie dominuje reszty, a stanowi z nią spójną całość. Konsystencja buraczków ma istotny wpływ na strukturę całego ciasta, stanowi o jego lekkości, ale też nadaje mu ziarnistości. Ciasto z samymi buraczkami jest gotowe po około 40 minutach. Wbij do niej 3 jajka, dokładnie wymieszaj (masa buraczano-czekoladowa nie może być gorąca, inaczej jajka się zetną). Łatwe Liczba porcji: 6-8 W Niedzielnym Kucharzu dużo ciast nie znajdziecie, ale te które Wam proponujemy są mega łatwe do zrobienia. Ale też uważajcie, żeby to nie była jakaś miazga jak na tarte ziemniaki. Włóż do rondla starte buraczki, wymieszaj z masą czekoladową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/dekadenckie-czekoladowe-ciasto-z-buraczkowe/