ORZECHOWE KLOPSIKI Z KASZY QUINOA I CIECIERZYCY

Obiad
18.07.2018 7:45
ORZECHOWE KLOPSIKI Z KASZY QUINOA I CIECIERZYCY

Orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy Drukuj Prep time 30 min Cook time 25 min Total time 55 min Klopsiki z kaszy quinoa z ciecierzycą i orzeszkami ziemnymi z sałatką z marchewki i kiełków w sosie orzeszkowym Ingredients KLOPSIKI puszka ciecierzycy w zalewie ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego ¼ szklanki posiekanej kolendry ¼ posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka sosu chilli ¾ - 1 szklanka orzeszków ziemnych - można zamienić na bułkę tartą ale dodać jej mniej trochę pokruszonych orzeszkow do obtoczenia klopsików (opcjonalnie) Często jednak w domu robie tak zwanego tajszczaka czyli danie z tym co akurat mam w lodówce ( różne warzywa, mięso, tofu albo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. Ten na orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy, który dziś na blogu, pochodzi z książki Everyday cooking autorki bloga Miminalist Baker’s, którą polecam – znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na wegańskie dania, ale tego rodzaju, które spokojnie można podać i zagorzałym mięsożercom (burgery, pasty, zapiekanki etc). SAŁATKA 4 marchewki garść kolendry garść orzeszków ziemnych garść kiełków fasoli mung (opcjonalnie) SOS 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z limonki Bardzo lubię tajskie smaki, na blogu może tego nie widać, bo staram się tu umieszczać (w większości) przepisy , które też mogą zjeść dzieci a tajskie dania zwykle należą do ostrych i odważnych smaków. Klopsiki są mocno orzechowe bo w ich skład wchodzi masło orzechowe i pokruszone orzeszki a do tego jeszcze całość skropiona jest sosem orzechowym więc wielbiciele fistaszków i masła orzechowego będą zachwyceni. Marchewkę pokroić w cienkie wstążki ( najlepiej obieraczką) i blanszować przez 3 minuty we wrzątku, odstawić do odsączenia na sitku. Orzeszki/bułkę tartą dozować tak, żeby uzyskać zwartą masę z której będzie można ulepić klopsiki. Z masy uformować klopsiki, dobrze je zbijając w rękach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2018/06/orzechowe-klopsiki-z-kaszy-quinoa-i-ciecierzycy/