Zupka cebulowa

Justyna
Zupy
08.08.2013 13:22
Zupka cebulowa

Przepis

4 duże cebule

150 ml białego wytrawnego wina

500 ml wody

20 g sera feta

3 łyżki masła

1 kostka rosołowa

przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, tymianek

3 kromki chleba tostowego

2 łyżki oleju

Cebule obieramy, siekamy i wrzucamy do garnka z roztopionym masłem. Gotujemy cebule przez 30 minut, mieszając i uważając, by się nie przypaliła (cierpliwość do cebuli to klucz, by cebula ładnie zmiękła a zupka miała słodkawy a nie gorzki smak).

W międzyczasie wlewamy na patelnię olej, kroimy chleb tostowy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Zdejmujemy kiedy chleb jest ładnie zrumieniony.

Wracamy do cebuli. Jeśli cebula się przypala - dodaj kolejną łyżkę masła. Po pół godzinie zalewamy cebulę białym winem, po 2 minutach dodajemy wywar z kostki rosołowej. Dodajemy przyprawy - trochę soli i pieprzu, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę tymianku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec możemy całosć lekko zblendować.

Na talerzu układamy pokrojony ser feta, zalewamy go zupą cebulową, a na wierzchu układamy grzanki. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną