Mrozony tort tiramisu

Kasia
Ciasta
16.07.2018 11:21
Mrozony tort tiramisu

Mrożony tort tiramisu – składniki: Beza 4 białka (od jaj XL) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny Krem 4 żółtka 500 g zimnego serka mascarpone kopiasta łyżka Inki klasycznej łyżeczka naturalnego kakao opcjonalnie: likier amaretto 50 ml pół szklanki cukru Dodatki: dwie garści ulubionych owoców do przybrania. Mrożony tort tiramisu – wykonanie: Mrożony tort tiramisu zaczynamy od upieczenia blatów bezowych. Blaty bezowe przełożyłam kremem z mascarpone o smaku kawy (u mnie Inka Klasyczna, tak aby dzieci też mogły po kawałeczku zjeść), tworząc niewielki torcik. Bezy wstawiamy do piekarnika najpierw na 20 minut w teperaturę 140 stopni, a następnie zmniejszamy ja do 120 i pieczemy jeszcze 40 minut, czyli razem jedną godzinę. Kremem przekładamy blaty bezowe w ten sposób: blat, krem, blat, krem, blat i na wierzchu krem. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone. Jeżeli chodzi o sam etap mrożenia – tort nie powinien podchodzić kryształkami lodu dzięki serkowi mascarpone. Mrożony tort tiramisu jest też wbrew pozorom łatwy w krojeniu. Nie ma konieczności szczelnego zamykania go w pudełku, można go przygotować nawet kilka dni wcześniej i wstawić na talerzyku do zamrażarki. Mrożony tort tiramisu to lodowy deser, który zachwyca elegancją, prostotą i wyrazistym smakiem. Na wierzchu po jednej stronie ozdobiłam go różyczkami, malinami, borówkami i porzeczkami oraz czekoladą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/07/mrozony-tort-tiramisu.html