Pasztet drobiowy w boczku

Pati
Śniadania
08.07.2018 14:02
Pasztet drobiowy w boczku

Pasztet drobiowy w boczku Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka (lub cały kurczak o wadze około 1,5 kg) 200 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka połowa małego selera (lub 1/4 dużego) 2 łodygi świeżego lubczyku (można zastąpić łyżką suszonego) 1 czerstwa bułka 1 jajko kilka liści laurowych (3-4 szt.) kilka ziarenek ziela angielskiego (5-6 szt.) kilka ziarenek pieprzu (5-6 szt.) słodka i ostra papryka do smaku 2 ząbki czosnku sól Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Foremkę (u mnie o wymiarach 30 cm x 8 cm x 6 cm) dokładnie smarujemy smalcem. Do powstałej masy dodajemy jajka, około 50 ml wywaru z gotowania mięsa, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Wykładamy ją plastrami boczku w taki sposób, aby na zewnątrz zostały kawałki, które przykryją wierzch pasztetu. Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień. Ja przygotowałam pasztet od początku, ale śmiało możecie wykorzystać do niego mięso i warzywa z rosołu. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez około godzinę. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Znikła błyskawicznie i cieszę się, że w ogóle udało mi się go dorwać do zdjęcia XD Dodatkowo: około 18 cienkich plasterków wędzonego boczku smalec do wysmarowania formy Warzywa obieramy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/sniadania/pasztet-drobiowy-w-boczku