Karpatka

Krzysztof
Ciasta
23.05.2014 18:30
Karpatka

Przepis

Składniki:

Ciasto:

- 125 g margaryny

- 250 ml szklanki wody

- 170 g szklanki mąki

5 jajek

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

250 g margaryny

1 krem karpatkowy

500 ml mleka

cukier puder

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, wkładamy margarynę i sól, gotujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy aż ciasto stanie się szkliste. Zdejmujemy rondelek z ognia. Gdy masa przestygnie dodajemy po 1 jajku, lekko miksujemy. Dwie identyczne foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy do foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 200 st. C. Teraz przygotuj krem. Gotujemy połowę mleka, resztę wymieszaj z kremem w proszku i wlej do gotującego mleka, ciągle mieszając. Wystudź. Miksujemy margarynę, dodajemy do niej po troszku przestudzony krem. Na jeden z upieczonych placków wyłóż przygotowany krem i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto odkładamy na około godzinę do lodówki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ;)

@Karolina

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną