Rabarbarowa Lemoniada

Krzysztof
23.05.2014 7:47
Rabarbarowa Lemoniada

Przepis

Składniki

Syrop

750 g rabarbaru

1,5 litra wody

300 g (ok. 1,5 szklanki) cukru

Do podania

kostki lodu

limonka

zimny napój typu sprite lub woda mineralna

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na paseczki o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy do dużego rondelka, dodajemy wodę i cukier. Stawiamy na dużym ogniu, czekamy aż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Przecedzamy ugotowany syrop przez sitko, dokładnie przecierając resztki rabarbaru tak, by uzyskać jak najwięcej płynu. Pozostałości z rabarbaru wyrzucamy. Syrop odkładamy do przestygnięcia na ok 40. minut, a następnie, wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby się schłodził.

Do szklanki wrzucamy kostki lodu oraz plasterek limonki. Zalewamy syropem do 3/4 wysokości szklanki. Dopełniamy spritem lub w zdrowszej wersji z wodą mineralną.

Smacznego ;)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną