Panna cotta z arbuzową galaretką

Piotr
Desery
28.06.2018 18:45
Panna cotta z arbuzową galaretką

Panna cotta z arbuzową galaretką Składniki: Panna cotta: mleko 330 ml śmietana 30% 330 ml cukier 110 g laska wanilia 1 łyżeczki żelatyna 4 łyżki woda 3 Galaretka arbuzowa: ok. 300-400g arbuz garść opcjonalnie trusawki łyżki miód 1-2 kilka kropel sok z cytryny ok. 1/2 - 3/4 łyżeczki żelatyna łyżeczki woda 2-3 Warto wspomnieć również, że arbuzy chociaż nie są bogate w duże ilości składników odżywczych, witamin i minerałów, posiadają jednak całkiem spore ilości przeciwutleniaczy, które wspomagają zachowanie młodego wyglądu naszej skóry, ale także substancje pomagające w usprawnieniu funkcjonowania układu krwionośnego oraz cytrulinę, zalecaną szczególnie osobom aktywnym i sportowcom. Doskonale komponują się zarówno w wersji słodkiej (np. w deserach, ciastach czy dżemach), ale także wytrawnej (w formie sałatek z dodatkiem fety czy zup (chłodników)). Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie podgrzewamy przez 2-3 minuty aż całkowicie się rozpuści. Dodatkowo: ok. 100g pokrojonego w kostkę arbuz do dekoracji mięta Instructions Panna cotta: Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Myślę że nie jestem jedynym ich wielbicielem, bo jeszcze nie udało mi się spotkać na swojej drodze osoby, która by za nimi nie przepadała. Tworzą one razem doskonały deser, którym zajada się z największą przyjemnością i nawet nie myśląc o jakichkolwiek wyrzutach sumienia! :) Oprócz czerwonych, które w naszym kraju są najpopularniejsze, przybierają także inne kolory, jak żółty czy pomarańczowy. Owoce te w ponad 90% składają się z wody. Nie bez powodu więc najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są właśnie w miesiącach letnich.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.pogotujmy.pl/przepis/panna-cotta-z-arbuzowa-galaretka