Indyk w pikantnej marynacie

Obiad
27.06.2018 16:28
Indyk w pikantnej marynacie

Składniki na 2 porcje: 300g filetów z piersi indyka, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oleju czosnkowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka melasy (u mnie z granatem), 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sezamu. Warzywa pokroić w paski/pióra/słupki, wyłożyć rzędami na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posypać ulubionymi ziołami (u mnie oregano, bazylia i zioła prowansalskie), skropić oliwą (ja skropiłam olejem czosnkowym), na warzywa wyłożyć kawałki indyka i całość polać marynatą. Jeśli obawiacie się, że mięso wyjdzie suche, można przykryć blachę papierem do pieczenia, piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i podpiec przez kolejne 7-10 minut, aż się mięso ładnie zarumieni. Dodatkowo warzywa wg uznania, u mnie 1 cebula czerwona, 1 papryka czerwona, 5 pieczarek, 1/2 dużej cukinii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-fit/indyk-pikantnej-marynacie/