Cytrusowa babka (mieszana łyżką)

Magdalena
Ciasta
24.06.2018 12:12
Cytrusowa babka (mieszana łyżką)

Szybkie ciasto, szybka mała kawa i… nic więcej nie trzeba 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki skórka starta z 1/2 pomarańczy skórka starta z 1 limonki 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M 175 g masła lub margaryny cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier Przygotowanie: Masło lub margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Następnie dodajemy cukier, sok z cytrusów i startą skórkę z pomarańczy i limonki (ilości podałam w składnikach). Dzisiejszą wersja została wzbogacona o sok i startą skórkę z pomarańczy i limonki. U mnie z mojej ulubionej kawiarki Top Moka Mini 2 ( o kawiarce pisałam Wam już tutaj). Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. U mnie w domu po prostu uwielbia się babki. Cytrusowa babka idealnie smakuje w towarzystwie małej czarnej. Babka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. U mnie babka piecze się około 45 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/cytrusowa-babka-mieszana-lyzka/