Grillowany filet z kurczaka z puree szczypiorkowym i zasmażaną kapustą

Agnieszka
Obiad
23.06.2018 21:16
Grillowany filet z kurczaka z puree szczypiorkowym i zasmażaną kapustą

zasmażana 1 kapusta woda 1 pęczek koperku 2 cebule 200 g wędzonego boczku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól 2 łyzki octu winnego czarny pieprz 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca Kapustę poszatkuj i zalej wodą do wysokości kapusty, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, sól. Puree szczypiorkowe 1 kg ziemniaków 100 g masła szczypta gałki muszkatołowej 150 ml śmietany 36% 4 ząbki czosnku sól pieprz szczypiorek Czosnek obierz i zawiń w folię do pieczenia. Filet z kurczaka Marynata do kurczaka: 50 ml octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 chilii 1 łyżeczka słodkiej papryki Przełóż puree do suchego garnka i delikatnie odparuj, dodaj masło, śmietanę, dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową – energicznie wymieszaj. Włóż do marynaty filet z kurczaka i odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce. Na oleju podsmaż pokrojona w drobna kostkę cebule oraz boczek -dodaj do kapusty. Dodaj odrobinę wody z kapusty i szybko mieszaj aby nie zrobiły się grudki.