Lemon curd klasyczny – krem cytrynowy do ciast, tortów i deserów

Zjem
Desery
22.06.2018 11:42
Lemon curd klasyczny – krem cytrynowy do ciast, tortów i deserów

Składniki: 2 jajka + 2 żółtka (białka schowajcie do lodówki, zrobimy z nich bezę), 2 cytryny, 80g masła, 150 – 160g drobnego cukru do wypieków, Przygotowanie: Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Polecam Twojej uwadze: Bezpłatny E-book z przepisami na rabarbar, sezon na to warzywo powoli się już kończy, więc warto skorzystać ze słodkich inspiracji 🙂 (Odwiedzono 17 062 razy, 1 wizyt dzisiaj) Lemon curd – rady: Jeśli znajdziecie w lemon curd grudki (w co wątpię), to możecie przetrzeć krem przez sito. Zobacz też: Domowa frużelina – idealny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów 🙂 Biała Pavlova – to nic innego , jak ogromna beza przełożona kremem waniliowym i owocami. Wystarczy zwykły cukier delikatnie zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu z funkcją mielenia. Lemon curd warto zrobić kilka dni wcześniej przed planowanym użyciem, bo w lodówce jeszcze zgęstnieje i przegryzie się. W kąpieli wodnej* całość delikatnie podgrzewamy i mieszamy trzepaczką rózga przez około 10 minut – do zgęstnienia masy. Biszkopt z dripem, to tort śmietankowy z owocami i czekoladowymi zaciekami, czyli dripem. Na mały garnek lub rondelek z wodą nakładamy szklaną lub metalową miskę. Wyciskamy z nich sok – powinno wyjść ok 1/2 szklanki, tyle dokładnie potrzebujemy. Możliwości jest tak wiele, że jestem pewna, że znajdziecie dla niego jeszcze jakieś zastosowanie 🙂 Ja ostatnio dałam mu tylko 1 dzień odpoczynku po przygotowaniu i byłam z niego bardzo zadowolona :). Krem cytrynowy można przechowywać w lodówce przez ok 2 tygodnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjem-cie.pl/lemon-curd-krem-cytrynowy/