LETNIE ŚNIADANIE: CZEREŚNIE ZAPIEKANE W NALEŚNIKU

Agnieszka
Śniadania
16.06.2018 7:55
LETNIE ŚNIADANIE: CZEREŚNIE ZAPIEKANE W NALEŚNIKU

Pół łyżeczki aromatu waniliowego kub olejku waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Na patelni z metalową rączką rozpuść 2 łyżki masła. Szklanka wydrylowanych czereśni 3 jajka 2 łyżki stopionego masła (plus ewentualnie łyżka na posmarowanie formy do pieczenia) 1 łyżeczka cukru (plus opcjonalnie puder do posypania gotowego naleśnika) Do dość głębokiej misy wbij 3 jajka, wlej szklankę mleka, dodaj szczyptę soli, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, stopione masło, łyżeczkę cukru i zmiksuj całość albo ubij lekko trzepaczką. Czas: 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Weź patelnię, w której topione było masło, posmaruj brzegi tłuszczem, jaki został na dnie, wylej do niej ciasto a na wierzch wyłóż czereśnie. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden z najbardziej smakowitych i seksownych owoców. Jeśli nie masz patelni z metalową rączką użyj wysmarowanej masłem formy do zapiekania o dość szerokim dnie. Czereśnie są kopalnią soli mineralnych i witamin, działają odmładzająco i korzystnie wpływają na stawy i tarczycę. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/letnie-sniadanie-czeresnie-zapiekane-w-nalesniku/