Filet z kurczaka w sosie porowo-śmietanowym

Ewa
Obiad
13.06.2018 9:39
Filet z kurczaka w sosie porowo-śmietanowym

oleju 1 łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy tymianek (u mnie zarówno suszony jak i świeży) 3 pory 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory są duże) sól, pieprz zioła prowansalskie kilka suszonych śliwek Ja zazwyczaj przygotowując to danie dzielę mięso na dwie nierówne części i większą część marynuję jak w przepisie, a paseczki z mniej więcej jednej piersi posypuję przyprawą do gyrosa. Uwagi: Jeśli ktoś nie lubi mięsa z posmakiem musztardy, można kurczaka w całości zamarynować w przyprawie do gyrosa. Do tego niespodzianka w postaci suszonej śliwki oraz ugotowany na sypko ryż. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, podsmażamy zamarynowane mięso. Pod koniec dodajemy pokrojone na cząstki suszone śliwki, oraz kilka gałązek posiekanego tymianku. Marynatę łączymy z mięsem, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Podsmażamy je w rondelku na rozgrzanych 2 łyżkach masła, często mieszamy. W razie gdyby sos zbyt mocno się redukował można dolać jeszcze trochę śmietany. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/06/13/filet-z-kurczaka-w-sosie-porowym/