Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami

Malgorzata
Makarony
12.06.2018 9:47
Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami

Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g sera, startego na tarce ¼ szklanki bułki tartej ¼ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa ¼ szklanki świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. English version Meat and asparagus pasta bake (6 servings) Ingredients: 1 roasted duck or chicken breast, chopped 1 onion, sliced 200 g mushrooms, sliced 1 bunch (500 g) asparagus spears, ends removed and cut into 2 cm chunks 2 cloves garlic, minced 2 tablespoons olive oil 400 g your favorite pasta shape, cooked 1 (400 g) can diced tomatoes, drained well 200 g of melting cheese, shredded ¼ cup breadcrumbs ¼ cup freshly grated parmesan For the sauce: 2 tablespoons butter 2 tablespoons all-purpose flour 2 cups milk salt, pepper and ground nutmeg ¼ cup freshly grated parmesan Preparation: W celu przygotowania sosu, rozgrzej mały rondelek na średnim ogniu, włóż masło, gdy się rozpuści wmieszaj mąkę i smaż przez około 2 minuty do zarumienienia. Zdejmij rondelek z ognia z ognia i dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym wmieszaj parmezan. Przełóż sos do naczynia z warzywami, wsyp połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-meat-and-asparagus-pasta-bake/