Bób z migdałowym pesto i parmezanem

Agnieszka
Obiad
05.06.2018 9:46
Bób z migdałowym pesto i parmezanem

W przeciwnym razie bób nada się tylko na pure z bobu albo humus bobowy, też pyszny, ale nie o to dzisiaj nam chodzi! Liczba porcji: 2 Sezon na bób już tuż tuż – do rymu wyszło:) i lada chwila na straganach pojawią się pękate woreczki wypełnione zieloną ni to fasolką ni groszkiem. Bób z pesto z migdałów- aromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy suszony pomidor. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate strączki, kryjące niezwykle słodkie bobiki. Rozbudowaliśmy ten przepis dodając pesto z migdałów, które znakomicie komponuje się również z zielonym groszkiem i fasolką oraz może stanowić ciekawy dodatek do zup. Z zewnątrz twarde, lekko porowate, jak solidne skórzane etui, w środku jak szkatułka na biżuterię, wyściełana białą, miękką otuliną, chroniącą zielone nasionka. Tu kolejna sugestia od Wujka Dobra Rada: nie sugerujcie się opisami na mrożonce, które każą gotować bób nawet 20 minut. Generalnie młodego bobu z początku lata nie ma co trzymać długo we wrzątku, w razie czego będzie al dente – lepszy lekko twardy niż rozgotowany. Nie mogąc doczekać się tegorocznego bobu przygotowaliśmy danie, którym głównie ja objadałem się całe ubiegłoroczne lato. Jedynym patentem na przyspieszenie konsumpcji jest gruntowne wystudzenie bobu – zimny łatwiej się obiera. Spróbuj też przepisu na doskonałą zupę krem – marokańska zupa z bobu Jak kupować i gotować bób Bób można podawać na dziesiątki sposobów. JAK TO ZROBIĆ Łuskanie bobu to czynność czasochłonna, a może być frustrująca kiedy jesteśmy głodni i nie możemy doczekać się jedzenia. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Warto jedna kupować jakościowy produkt, zawierający zamrożone, wyselekcjonowane ziarenka, które po ugotowaniu nie zamienią się w papkę. Łuskany na ciepło zamieni się pod palcami w pastę. W wersji vintage możemy utrzeć je na masę w moździerzu. Punktem wyjścia był dla nas przepis Marthy Stewart, która proponuje podać bób z płatkami parmezanu i suszonymi pomidorami. Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Obrany bób mieszamy z pesto, dodajemy pomidorki, a wierzch posypujemy wiórkami parmezanu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-bob-z-migdalowym-pesto/