Szakszuka z chorizo i chili

Malgorzata
Śniadania
05.06.2018 9:44
Szakszuka z chorizo i chili

Składniki: olej roślinny do smażenia 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę 1 czerwone chili, pokrojone w drobną kostkę 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1/2 łyżki kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej kolendry szczypta cukru 4 jajka garść świeżej kolendry posiekanej sól i pieprz Przygotowanie: Osobiście nie przepadam za kanapkami (no chyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Jeżeli tak jak ja zasmakujesz a w tego typu śniadaniach, a nie przepadasz za tak pikantnymi smakami, polecam także moją szakszukę z chorizo, cukinią i ciecierzycą bo też jest przepyszna! Dodaj krojone pomidory, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, gotuj przez minutę, po czym zrób w sosie 4 otwory do których wbij po jednym jajku. Scroll down for recipe in English Szakszuka z chorizo z chili (4 porcje) Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam to co w tamtym momencie miałam pod ręką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/szakszuka-z-chorizo-i-chili-chorizo-chili-shakshuka/