Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

kardamonovy
Obiad
04.06.2018 11:58
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

Składniki: 3 kalarepy 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka wody szczypta mielonej chili (lub więcej) szczypta cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 gałązka natki pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, plasterki selera i rozdrobnione ząbki czosnku smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut – do miękkości warzyw. Pozostałą część sosu (jeżeli Wam została), wyłóżcie na dno naczynia żaroodpornego (jak na zdjęciu). Można oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową – taka smakuje mi najbardziej. Kalarepę obieramy, kroimy na pół i wydrążamy (ok. 1 cm od brzegów). U nas akurat był chcieizm na mięso mielone w sosie pomidorowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/kalarepa-faszerowana-miesem-mielonym/