Ciasto kawowo - czekoladowo – rumowe

Krzysztof
Ciasta
20.05.2014 7:12
Ciasto kawowo - czekoladowo – rumowe

Przepis

ciasto kakaowe:

150 gramów cukru

25 gramów ciemnego kakao

115 gramów mąki tortowej

40 gramów stopionego, schłodzonego masła

6 jaj (żółtka i białka osobno)

4 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz do ciasta kakaowego:

¾ - 1 szklanka mocnego osłodzonego espresso

1 łyżka ciemnego rumu

krem czekoladowy:

250 gramów śmietanki kremówki 30%

4 kopiaste łyżki cukru pudru

1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

40 gramów startej na dużych oczkach czekolady

1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody

krem kawowo – rumowy:

250 gramów śmietanki kremówki 30%

1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

0,5 łyżeczki sypkiej kawy mielonej

2 - 3 łyżki ciemnego rumu

1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody

4 kopiaste łyżki cukru pudru

cienki blat biszkoptowy:

2 jaja

2 łyżki (z małą górką) mąki pszennej tortowej

1 płaska łyżka ciemnego kakao

4 łyżki (z małą górką) cukru pudru

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

masa śmietanowa:

200 gramów śmietanki kremówki 30%

1,5 - 2 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

1 kopiasta łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku

1 śmietanfix

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć dość wysoko papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.

Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu.

Następnie upiec blat biszkoptowy.

Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy i nasączamy 1/3 ponczu.

Krem czekoladowy.

Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).

Śmietankę ubijamy na pół – sztywno (zapobiegniemy w ten sposób zważeniu się masy), następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kakao, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kakaowej, mieszamy, całość usztywniacza wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Potem wsypujemy startą czekoladę, mieszamy łyżką. Krem czekoladowy wykładamy na spodni blat ciasta kakaowego, przykrywamy wierzchem ciasta, lekko dociskamy, nasączamy go 1/3 ponczu i wkładamy do lodówki.

Krem kawowo – rumowy.

Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).

Śmietankę ubijamy na pół - sztywno, następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kawę, dolewamy rum, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kawowej, mieszamy, wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Wsypujemy kawę ziarnistą i mieszamy łyżką.

Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy naponczowanym cienkim blatem biszkoptowym, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.

Masa śmietanowa.

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku, schładzamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Schłodzoną żelatynę hartujemy 1 łyżką masy śmietanowej, mieszamy, następnie energicznym ruchem wlewamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach.

Masę rozsmarowujemy na cienkim blacie biszkoptowym, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną