Ciasto z truskawkami wg Siostry Anastazji

Ewa
Ciasta
02.06.2018 8:02
Ciasto z truskawkami wg Siostry Anastazji

mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki oleju Masa budyniowa: 500 ml mleka 250 g masła 2 op. budyniu śmietankowego 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru Masa truskawkowa: 1 l zmiksowanych truskawek* 2-3 galaretki truskawkowe* Białka ubijamy na sztywną pianę. Połowę ciasta przechowywałam w lodówce, drugą połowę w spiżarce – tą część z lodówki jedliśmy oczywiście później – i teraz moje skołowanie – nie wiem czy ciasto po kilku dniach stało się niejadalne, czy to wina lodówki (masa truskawkowa zrobiła się w nim jak guma). Jedna jedyna uwaga – ze względu na maślaną masę, warto przygotować je sobie dzień przed planowanym poczęstunkiem (a zjeść w ciągu 3 dni od przygotowania);) Biszkopt: 5-6 jajek 1 szkl. Na jednej z grup kulinarnych zasugerowano mi, że do masy truskawkowej wystarczą 2 opakowania galaretki, wówczas rzekomo cały czas smakuje ona jednakowo:) Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając gotujemy jeszcze kilka minut, aż do zgęstnienia. Tężejącą masę truskawkową wykładamy na masę budyniową. Może będę się powtarzać, ale przepisy Siostry Anastazji bardzo trafiają w mój gust. Masę budyniową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Dokładnie tyle warstw potrzeba, by wyczarować ciasto, które zasmakuje, wydaje mi się, każdemu. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Pozostałe mleko razem z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. drobnego cukru do wypieków 1 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/06/02/ciasto-z-truskawkami-wg-siostry-anastazji/