Ciasto z truskawkami na jogurtach

Magdalena
Ciasta
01.06.2018 9:54
Ciasto z truskawkami na jogurtach

Składniki: (na tortownicę 24 cm) 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (lub pół na pół naturalny z greckim) 1/4 szklanki jogurtu owocowego (użyłam brzoskwiniowego) 1/2 szklanki roztopionej margaryny/masła 2 szklanki mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 8 g cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru 3 jajka kilka małych truskawek UWAGA! Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne ciasto z truskawkami przygotowane na owocowo-naturalnych jogurtach. Po wspaniałej rodzinnej wycieczce do ZOO, gdy chłód końcówki dnia pozwalał już na włączenie piekarnika wraz z moją małą pomocnicą wzięłyśmy się za pieczenie. Mi owoce pomagała układać moja mała kochana pomocnica 🙂 Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto jest puszyste i idealnie będzie smakować z waszą weekendową, bądź codzienną kawą lub herbatą. Ciasto z truskawkami na jogurtach. Lekko poruszamy formą, aby ciasto rozlało się na boki. Przygotowanie: Do miski przekładamy jogurty, wbijamy całe jajka i dokładnie wszystko mieszamy łyżką, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie do suchych składników przelewamy mokre, wstępnie mieszamy i wlewamy nasz tłuszcz (rozpuszczoną margarynę lub masło). Na wierzch ciasta układamy dowolnie połówki małych truskawek. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenie, sodą i cukrami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-z-truskawkami-na-jogurtach/