Orientalny kurczak w sosie imbirowo-czosnkowym

Obiad
30.05.2018 19:47
Orientalny kurczak w sosie imbirowo-czosnkowym

Blue Dragon ma w ofercie sporo produktów kuchni orientalnej, w tym do sushi (muszę koniecznie odważyć się zrobić w domu!), gotowe sosy w słoikach i saszetkach, ale i dodatki (np. sos sojowy, sos rybny, papier ryżowy czy mleczko kokosowe). Składniki: podwójna pierś z kurczaka Marynata: 1 fix kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym od Blue Dragon 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1/2 papryki 1 cebula dymka 2 młode marchewki 1/2 pęczka świeżej kolendry 1 łyżka soku z cytryny olej do smażenia Pierwszy raz korzystałam z woka (jeśli nie masz, to śmiało przygotuj na zwykłej patelni), a smak całości przeszedł moje oczekiwania – pyszny, intensywny, aż zachciało mi się naprawdę jeść tymi pałeczkami, a nie robiłam tego od 5 lat i bałam się, że nie pamiętam Kolendrę posiekaj i dodaj do dania wraz z sokiem z cytryny już na sam koniec, na ostatnią minutę. Kiedy w moje ręce trafił Fix “Kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym od Blue Dragon, od razu do głowy wpadł pomysł na to danie. Sajgonki to po prostu kurczak w sosie czosnkowo-imbirowym z makaronem ryżowym, zawinięty w wilgotny papier ryżowy. 😀 okazało się, że pamiętam, a ile zabawy miały z nimi dzieci 😉 bardzo sprytnie próbowały nimi jeść sam makaron z jogurtem greckim (ulubione danie). Mięso wraz z marynatą wrzuć do woka z odrobiną oleju (jak nie masz, to na zwykłą patelnią) i smaż do całkowitej utraty surowości. Szczególnie, że na każdym fixie (są też inne smaki) jest przepis na gotowe danie. Przygotowanie dania jest szybkie, więc jest to też opcja dla zabieganych, a sprawdzi się też w lunchboxie do pracy. Moim zdaniem jest to rozwiązanie idealne dla osób, które uwielbiają kuchnię orientalną, ale gotowanie nie jest ich mocną stroną i średnie efekty daje samodzielne komponowanie składników dania. Na blogu znajdziesz też przepis na: Kolorowa chińszczyzna na ostro U mnie były to dwa rodzaje dania – z makaronem ryżowym i w formie sajgonek. Na zdjęciu widzisz podane z makaronem ryżowym, ale te sajgonki obok mają to samo nadzienie! Mimo to, niektóre składniki charakterystyczne dla tej kuchni mam zawsze w domu i używam na co dzień. – znajdziesz tu zarówno wykaz produktów, jak i bardzo ciekawe przepisy na dania kuchni orientalnej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/05/kurczak-w-sosie-czosnkowo-imbirowym/