drożdżówki z konfitura z czarnego bzu

Ciasta
17.05.2018 20:03
drożdżówki z konfitura z czarnego bzu

Składniki na 9 sztuk 25 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 50 g stopionego masła 1 żółtko 80 – 90 g cukru pudru 250 – 270 g mąki pszennej mały słoiczek konfitury z czarnego bzu posiekane migdały rozbełtane białko do posmarowania wierzchów bułeczek To niesamowita frajda przede wszystkim dla dzieci. Zagroda dla królików w słowackim zoo stała się dłuższym przystankiem w naszej wycieczce. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. - Przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. - Smacznego! Wykonanie - Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. - Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Koniec kwietnia i początek maja obfitowały w iście letnie chwile! Moja kochana pani wiosna! :* Słoneczna sobota w parku. Słowackie zoo urzekło nas tym, że do większości klatek ze zwierzętami można było wejść.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2018/05/17/drozdzowki-konfitura-czarnego-bzu-wiosna-obiektywie/