Ciasto MARS bez pieczenia

Ciasta
17.05.2018 18:49
Ciasto MARS bez pieczenia

Składniki: - forma 36x21 cm Spód: - ok. 14 szt. kakaowych herbatników I warstwa: - 1 l śmietanki 30% - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżki ciemnego kakao - 50 g orzeszków ziemnych niesolonych - 4 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki wrzątku II warstwa: - 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) ok. 400 g Polewa: - 4 łyżki wody lub mleka - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki ciemnego kakao - 100 g margaryny (lub masła) - 2 płaskie łyżeczki mleka w proszku 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki. 6. Przygotować polewę: w rondelku zagotować 4 łyżki mleka lub wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. 6. Przygotować polewę: w rondelku zagotować 4 łyżki mleka lub wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. 3. Śmietankę 30% ubić mikserem (lekko zacznie się pienić), dosypać cukier puder i kakao, zmiksować. 3. Śmietankę 30% ubić mikserem (lekko zacznie się pienić), dosypać cukier puder i kakao, zmiksować. Gdy się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Gdy się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Wstawić na kilka minut do lodówki, tam szybko zacznie tężeć. Wstawić na kilka minut do lodówki, tam szybko zacznie tężeć. Dolać powoli ostudzoną żelatynę (cały czas miksując), a na koniec utarte orzeszki. Dolać powoli ostudzoną żelatynę (cały czas miksując), a na koniec utarte orzeszki. 5. Gdy I warstwa wystarczająco stężeje, rozsmarować na niej warstwę z masy krówkowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.knurr.pl/2018/05/ciasto-mars-bez-pieczenia.html