Drożdżowe cynamonki z lukrem

Kasia
Desery
17.05.2018 10:17
Drożdżowe cynamonki z lukrem

mąki - 1/4 szkl.cukru - cukier waniliowy - kostka margaryny - 50 g drożdży - duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) - na lukier: - cukier puder(ok 2 szkl.) - kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody- składniki wymieszać - Na nadzienie : - 3/4 szkl.cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 100 g roztopionego masła Przygotowanie: mąkę ,cukier, cukier waniliowy i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki,po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt ,smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2018/05/drozdzowe-cynamonki-z-lukrem.html