Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

przepis
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
16Maj
author

Blog Kobiece Inspiracje

http://blog.kobieceinspiracje.pl

składniki

Składniki na ciasto:

  •  200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Składniki na masę:

  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g konfitury malinowej

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków migdałów

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

W misce łączymy ze sobą 200 gram mąki pszennej, 50 gram mąki ziemniaczanej, 50 gram cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #1

Suche składniki mieszamy ze sobą następnie dodajemy 200 gram masła oraz 4 żółtka (białka wykorzystamy do przygotowania bezy).

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #2

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #3

Całość wyrabiamy do powstania jednolitej masy.

Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #4

Dokładnie umyty i pokrojony rabarbar łączymy z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, połową łyżeczki cynamonu oraz 200 gramami konfitury malinowej.

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #5

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #6

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #7

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #8

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #9

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #10

W osobnej misce miksujemy białka stopniowo dodając cukier. Pod sam koniec miksowania dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #11

Na tak przygotowane ciasto wylewamy ubite białka, następnie całość posypujemy płatkami migdałów.

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #12

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #13

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. I gotowe! Życzymy Smacznego

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #14

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #15

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #16

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #17

Zdjęcie Kruche ciasto z rabarbarem i bezą #18

następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Zobacz nasze filmy i zasubskrybuj kanał:
SKOMENTUJ
następna inspiracja