CIASTO Z RABARBAREM NA MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWYM KREMIE

Ciasta
07.05.2018 7:34
CIASTO Z RABARBAREM NA MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWYM KREMIE

Author: www.cookingforemily.pl Ingredients CIASTO 100 g mielonych migdałów ( najlepiej zmielić płatki migdałowe) 200 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 łyżka cukru trzcinowego 170 g masła 1 jajko opcjonalnie – 1 łyżka śmietany KREM 60 g zmielonych migdałów ( najlepiej płatki migdałowe) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki startej skórki pomarańczowej 2 łyżki mąki 50 g miękkiego masła 1 jajko NA WIERZCH 5 łodyg rabarbaru kilka truskawek (dla koloru) 2 łyżki brązowego cukru do posmarowania ciasto – 1 żółtko do posypania – garść płatków migdałowych Instructions Przed przystąpieniem do robienia ciasta trzeba pamiętać, żeby wyjąć wcześniej masło do kremu z lodówki żeby zmiękło ( masło do ciasta musi być zimne). Witaj czerwcu, czekam już na bób i arbuzy! Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie Drukuj Prep time 40 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 30 min Ciasto z rabarbarem i truskawkami na migdałowo-pomarańczowym kremie. Na pewno mówiłam.. ulubiony miesiąc to nadal czerwiec, za to całe rozbuchanie i ciepło w pełnej krasie, ale to maj ma ten niepowtarzalny urok początku dobrego- pierwszych upałów, pierwszych wytęsknionych warzyw i owoców sezonowych, pierwszych sandałków, przedłużonych weekendów i przejścia na białe wino. Ale dosyć słów, niech mój pean na cześć maja przyjmie kulinarną formę – kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami, na migdałowo-pomarańczowym kremie doskonale obrazuje to co chce Wam przekazać. Poza tym w maju perspektywa zimy jest bardziej odległa niż w czerwcu, mam wrażenie że wszystko co najlepsze jeszcze przede mną, i za to też go lubię. Moje uwielbienie dla tego miesiąca wyraża się też w gotowaniu -zawsze lubię zjeść dobrze i gotować dobre rzeczy ale w maju wyjątkowo, wręcz hedonistycznie. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, dodać pokrojone na plasterki truskawki. Za pierwsze ciepłe noce, za rabarbar, szparagi, truskawki, za wybuch zieleni i kwiatów, za odzyskaną energię. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na duży okrąg.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2016/06/ciasto-rabarbarem-i-kremem/