Rurki z kremem orzechowym

Krzysztof
Przepisy
14.05.2014 8:04
Rurki z kremem orzechowym

Przepis

urki z kremem orzechowym

Ciasto:

2 żółtka

130g margaryny

500 g mąki pszennej

200 g gęstej śmietany

Krem :

0,5 l mleka

1 żółtko

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

cukier waniliowy

kostka masła roślinnego

3 łyżki mielonych orzechów włoskich

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, schować na kilka godzin do lodówki.

Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykroić paski (ja w tym celu używam okrągłego noża do pizzy ). Nawinąć delikatnie na foremki do rurek.

Piec ok. 15 min (na bladozłoty kolor) w tem. 180 st.

Krem:

Odlać szklankę mleka, rozmieszać w nim mąki, cukier, cukier waniliowy i żółtko. Wlać to do pozostałej części gotującego mleka. Ugotować budyń. Wystudzić.

Utrzeć masło, dodając po łyżce budyń i mielone orzechy.

Szprycą nadziać ciastka. Posypać cukrem pudrem.

Rurki można również nadziać ubitą śmietanką kremowa (36 %). Jeśli zamiast zwykłego cukru dodamy cukier żelujący, śmietanka nie będzie podchodziła wodą. :)

Źródło: http://slodkie-wypiekanie.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną