Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Julianna
Ciasta
02.05.2018 12:31
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbaremciasto:200g mąki tortowej100g mąki krupczatki200g masła2 łyżki cukru pudru1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtka1 łyżka kwaśnej śmietany 18%budyń:800ml mleka5 żółtek0,5 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżka mąki pszennej1 laska wanilii500g rabarbarucukier puder do oprószenia ciastaMąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Przygotować budyń: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pół szklanki mleka, wymieszać, żeby nie było grudek. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka, wrzucić do mleka (ziarenka i laskę), zagotować, wyjąć laskę wanilii. Ciągle mieszając wlać miksturę jajeczną, gotować na małym ogniu, mieszając rózgą, aż budyń zgęstnieje. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto powinno być dość miękkie, przypominać duże płaty kruszonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2018/05/kruche-ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem.html